Vangst, Kaak en Opslag

   

Hollandse Nieuwe uit Denemarken. En nog steeds is het een Hollandse Nieuwe.

Vangst:
Zo in de 3de tot 4de week van mei varen de boten uit, op zoek naar de lekkerste haringen van het seizoen. Onze haring komt uit Denemarken, maar wordt verwerkt door Nederlandse bedrijven. We kiezen voor een Deense haring. Puur vanwege de kwaliteit, hardheid en keuzemogelijkheden. Het verwerkingsproces van de haring begint al aan boord. 

Kaken: 
De haring dient na vangst zo snel mogelijk gekaakt en verwerkt te worden. Er zijn echter niet op iedere boot mogelijkheden om dit te doen. Wij kiezen altijd voor een aan boord gekaakte haring. Gewoon omdat dit het lekkerste is! Bij het kaken van de haring worden de kiewen en ingewanden eruit gehaald. De alvleesklier blijft achter: de enzymen die hierin achterblijven zorgen, samen met de pekel, voor een echte Hollandse Nieuwe smaak! 

Opslag: 
De haringen worden, nadat ze gekaakt zijn, direct gepekelt en ingevroren in emmertjes. Het is bij wet vastgelegd dat iedere haring die geconsumeerd gaat worden minimaal 24-uur ingevroren moet zijn geweest. Dit om eventuele schadelijke bacteriën te doden. De pekel, zout, water en bloed zorgen voor de smaak tijdens het rijpingsproces. De samenstelling van de pekel is dus van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de Hollandse Nieuwe. 

Nadat de haringen zijn gevangen, gekaakt, gepekelt en zijn ingevroren zijn ze klaar om te worden getransporteerd naar Nederland.